PAmicrowaves
Februari 26, 2021, 11:17:37 *
Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.

Login met gebruikersnaam, wachtwoord en sessielengte
Nieuws: SMF - Just Installed!
 
   Startpagina   Help Zoek Kalender Inloggen Registreren  
Pagina's: [1]   Omlaag
  Print  
Auteur Topic: 10ghz VCO z22_FVC99  (gelezen 5154 keer)
Peter PE1DLG
Newbie
*
Berichten: 30


« Gepost op: Januari 12, 2013, 07:54:56 »

Hallo
Ik heb een VCO die ik op ATV 10Ghz wil gebruiken.
Na wat testen bleek dat de audio carriers op 7 mhz niet hard genoeg zijn.
Dit zou kunnen komen door de ingang capaciteit.
Deze zou ik dus willen verwijderen of buiten spel zetten.
Maar wat is nu de ingangs capaciteit  en waar zit hij ?
Ik heb wat foto's gemaakt wellicht heeft iemand de oplossing.

Groeten
Peter
Pe1DLG


* VCO10GHZ.jpg (51.56 KB, 672x640 - bekeken 826 keer.)

* VCO10GHZm.jpg (299.57 KB, 1824x1368 - bekeken 735 keer.)

* vco_vt_pdf.JPG (67.21 KB, 1096x727 - bekeken 711 keer.)
Gelogd
guido PE1MHY
Newbie
*
Berichten: 18


« Antwoord #1 Gepost op: Januari 13, 2013, 12:56:02 »

Hoi Peter,

De VCO zal ook wel niet ontworpen zijn om te moduleren met een zo grote zwaai/freq.

Je zou eerst eens met een generator kunnen meten hoever hij op de tune ingang nog wil moduleren en met welk niveau.
Op de schakeling zie je wel de condensator welke op de tune ingang zit, onderaan. Maar om deze aan te passen zou je de hele module warm moeten maken.

Als je het zou willen testen dan zou je de condensator gewoon weg kunnen halen door hem bijvoorbeeld te knippen.
Ik zou het niet doen, waarschijnlijk is de schakeling qua tuning capaciteit niet uitgerust om dergelijke modulaties lineair te verwerken.

Een beter oplossing is om te mixen na de VCO, is ook beter lineair te krijgen.

Groet, Guido.
Gelogd
Peter PE1DLG
Newbie
*
Berichten: 30


« Antwoord #2 Gepost op: Januari 13, 2013, 10:11:36 »

Guido bedankt voor je antwoord

De VCO zal ook wel niet ontworpen zijn om te moduleren met een zo grote zwaai/freq.
Nee dat denk ik ook niet guido
Citaat
Je zou eerst eens met een generator kunnen meten hoever hij op de tune ingang nog wil moduleren en met welk niveau.
Heb ik gedaan en het loopt terug bij 100khz dus voor 7mhz moet je dan een flink signaal op zetten.
Heb er gewoon video op getest maar dat gaat redelijk (niet 100%) dus vandaar dat ik verder wou kijken.
Citaat

Op de schakeling zie je wel de condensator welke op de tune ingang zit, onderaan. Maar om deze aan te passen zou je de hele module warm moeten maken.
Als het de zwarte blokjes zijn ? dan zitten er twee en als je op de datasheet kijkt zo er een in zitten
en een loopt van de plus naar de V tune de andere van V tune naar massa.
Dat houdt dan in dat er twee condensators op de V tune zitten.
Citaat
Als je het zou willen testen dan zou je de condensator gewoon weg kunnen halen door hem bijvoorbeeld te knippen.
Zou ik dan de bonding kunnen weghalen die er boven op zit ?
Zijn de zwarte gedeelte tussen de banen weerstanden ? (ik denk van wel maar weet het niet zeker)
Citaat
Ik zou het niet doen, waarschijnlijk is de schakeling qua tuning capaciteit niet uitgerust om dergelijke modulaties lineair te verwerken.
Als het zwarte tussen de banen de capaciteit is heb je gelijk, dan is het niet te doen.
Met een gelijkspanning van 0-5 volt loopt hij wel bij elke verhoging redelijk liniair v/f verouding en is onggeveer 100Mhz per volt

Ja mixen kan ook natuurlijk maar ik vond dit wel aardig om eens uit te proberen

Peter





* VCO10GHZm1.JPG (305.95 KB, 1824x1368 - bekeken 697 keer.)
Gelogd
guido PE1MHY
Newbie
*
Berichten: 18


« Antwoord #3 Gepost op: Januari 14, 2013, 09:10:54 »

Hoi Peter,

In geen geval de bondings doorhalen.
Deze kun je niet weer herstellen, alle componenten waarop deze zitten zijn waarschijnlijk de varicaps/varactors.

Als je heel secuur naar de schakeling kijkt dan zou je een soort schema kunnen optekenen, ik heb er even naar gekeken.
M.i zit er vanaf de tune ingang een weerstandsnetwerk wat verbonden is met de halfgelijders eromheen voor de tuning.
Aan de onderkant zie je een redelijk grote smd component, ik denk dat deze over de tune ingang zit.

Ik zou het allemaal zo laten als het is, zelfs het openen is al een beetje jammer, mechanische stabiliteit is belangrijk bij dergelijke schakelingen.
Wij gebruiken op het QRL ook Works apparatuur, erg goed en zeer stabiel spul. Je kunt het wel zien aan deze VCO.

Prima ding om te gebruiken in combinatie met een PLL schakeling en mixer+modulator.

Groet, Guido
Gelogd
Martin PA8M
Newbie
*
Berichten: 16


« Antwoord #4 Gepost op: Januari 14, 2013, 07:09:42 »

Peter,

Weet je hoe groot de ingangscapaciteit is?
Je zou de vco direct uit een opamp kunnen moduleren en regelen, die is laagohmig en daardoor zou je minder last van de ingangscapaciteit moeten hebben.
Afhankelijk van hoe groot deze is natuurlijk.

grt,

Martin
PA8M
Gelogd
Peter PE1DLG
Newbie
*
Berichten: 30


« Antwoord #5 Gepost op: Januari 15, 2013, 09:55:04 »

Hoi Martin en Guido
Bedankt voor de antwoorden en mee denken

Martin
Ik heb proberen te meten met een capaciteit meter maar die kwam in de 10 tallen uF uit en  was niet stabiel te meten.
Dus het zal lastig zijn om dat met een opamp op te lossen (ik zeg niet onmogelijk)
En veel ruimte heb ik niet meer in de behuizing waar de VCO in zit (oude LNB)
Guido
De SMD is voor de voeding spanning.
Ik snap dat als je de bonding verbeek deze niet te herstellen is dus vandaar dat ik niet over een nacht ijs ga.
Dus heb ik nog een paar vragen.
Zijn de dingen die ik C ?? genoemd heb volgens jou halfgeleiders ?
Ik heb nog wat getekend hoe ik er tegenaan kijk schematisch dan.
Wellicht is dat duidelijker en daarbij snap ik niet dat de C ?? een varactor of varicap kan zijn.
Een transistor of zo kan het niet zijn omdat er maar twee aansluitingen op zitten.
Een op de printspoor (gelijmt) en een met twee goud draden (bonding)
Hoor jou mening er graag over.


Peter


* VCO10GHZm2.JPG (328.34 KB, 1824x1368 - bekeken 688 keer.)

* VCO10GHZschema.jpg (14.98 KB, 603x315 - bekeken 691 keer.)
Gelogd
Hans v Alphen PA0EHG
Newbie
*
Berichten: 37

make waves ------------------ powerfull microwaves


« Antwoord #6 Gepost op: Januari 16, 2013, 09:54:06 »

Het lijkt erop dat wat jij C noemt inderdaad een condensator is.

Verstandig zou zijn om je 7 MHz op de diverse punten onderweg naar je varicap kwa nivo na te meten. Wellicht begrijp je dan beter waar de demping ontstaat. Simpelweg bondingen weghalen zou ik pas doen als je zeker weet waar je probleem ontstaat.
Waarschijnlijk is er door de combinatie weerstand met een condensator een laagdoorlaatfilter ontstaan. Mogelijke oplossing is de weerstand te overbruggen of een veel lagere waarde geven bv een smd weerstand eroverheen plaatsen.

Succes,

Hans PA0EHG
Gelogd

make waves ------------------ powerfull microwaves
guido PE1MHY
Newbie
*
Berichten: 18


« Antwoord #7 Gepost op: Januari 16, 2013, 10:17:35 »

Hoi Peter,

Ik had de via op het groter vlak niet gezien, vandaar dat mijn schema anders uitkwam.

Wat je ook bedenkt of doet, realiseer je dat doorgehaalde bondings niet simpel te herstellen zijn.
En solderen zal ook geen goed resultaat gaan geven, afgezien van het formaat loop je groot risico dat de "print sporen" verdampen met gebruik van normale tin.
Lijmen met zilver is wel een optie, daarmee kun je ook de weerstanden aanpassen. Ik heb dit ook wel eens gedaan bij het tunen van versterkers.

Wat je ook kunt proberen is een meting te doen op elk knooppunt voor de weerstandwaarden en spanningsverloop bij dc sturing op de tune aansluiting.

Ik wil wel proberen een mail te sturen naar works, ik heb wel eens contact met een van hun specialisten voor apparatuur op mijn QRL. Misschien dat ze iets info willen afgeven.

Groet, Guido
Gelogd
Peter PE1DLG
Newbie
*
Berichten: 30


« Antwoord #8 Gepost op: Januari 16, 2013, 10:39:07 »

bedankt voor je antwoord Hans
Het lijkt erop dat wat jij C noemt inderdaad een condensator is.

Verstandig zou zijn om je 7 MHz op de diverse punten onderweg naar je varicap kwa nivo na te meten.
bv een smd weerstand eroverheen plaatsen.
Kan ik proberen met en soort speld als injector.
SMD er bij is moeilijk i.v.m. dat die te groot is met wat lijm zou wel kunnen zoals Giudo al aan geeft

bedankt Guido
Lijmen met zilver is wel een optie, daarmee kun je ook de weerstanden aanpassen. Ik heb dit ook wel eens gedaan bij het tunen van versterkers.

Wat je ook kunt proberen is een meting te doen op elk knooppunt voor de weerstandwaarden en spanningsverloop bij dc sturing op de tune aansluiting.

Ik wil wel proberen een mail te sturen naar works, ik heb wel eens contact met een van hun specialisten voor apparatuur op mijn QRL. Misschien dat ze iets info willen afgeven.
Heb de mannen van works al eens een mailtje gestuurd maar helaas geen antwoord.
Had de vraag gesteld hoe groot de V tune ingangs capacitiet was.
Het meten zoals Hans al aangaf kan ik proberen dan hoeft er nog niks gesloopt te worden.

Groeten
Peter
Gelogd
Pagina's: [1]   Omhoog
  Print  
 
Ga naar:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.10 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Valid XHTML 1.0! Valid CSS!