PAmicrowaves
Maart 28, 2024, 03:05:14 *
Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.

Login met gebruikersnaam, wachtwoord en sessielengte
Nieuws: SMF - Just Installed!
 
  Startpagina Help Zoek Kalender Inloggen Registreren  
  Laat berichten zien
Pagina's: [1]
1  Microwaves / 10 Ghz / Re:GaAs FET's MKU ATV 10 H Gepost op: Maart 11, 2010, 12:42:26
Beste Martin,

Dank voor je reactie!  Erg klein allemaal om een goede foto te maken. Via een camera, mijn atv zender naar de repeter en dan een foto met de iPhone van het scherm. maar gekukt  Grijns

Ik ben benieuwd of iemand ze herkend.

Vriendelijke groet,
Steven
2  Microwaves / 10 Ghz / GaAs FET's MKU ATV 10 H Gepost op: Maart 06, 2010, 10:03:02
Beste allemaal,

Onze ATV repeater PI6ZVL gaf plots 13 dB minder signaal.  Zender uit de mast gehaald en op de testtafel gelegd.  Bleek de zender te zijn.  Het is (was) een 1 Watt MKU ATV 10 H  van DB6NT.  Ik heb nog niet exact kunnen vaststellen in welke van de twee laatste FET's het zit.  De voorlaatste wordt de weerstand van 33 ohm die in serie met de spanning zit wel behoorlijk warm.  Toch is het vermogen met de negatieve voorspanning te regelen bij beide FET's.
De twee FET's zijn gemarkeerd met Ev en Cu, waarbij de v en de u klein zijn en onderstreept.

De vraag, wie weet welke typen dit zijn en waar haal ik een nieuwe.

We hebben vandaag een andere zender in de mast geplaatst maar we willen deze natuurlijk herstellen.

Vriendelijke groet,
Steven PA1SH  sysop www.PI6ZVL.nl 


 
3  Microwaves / 10 Ghz / Re: Ruisgetal meten 10 GHz LNB Gepost op: Januari 24, 2009, 11:53:31
Beste Theo,

Bedank voor je bijdrage. Zoals je beschrijft meet ik ook de LNB’s. En hoe gevoeliger en hoe rechter over de band hoe beter, dat is duidelijk.  Om nu echter een getal er op te plakken om te kunnen vergelijken is er toch niets anders dan een ruisgetal beschikbaar?  Gain en ruis zijn hierin toch verwerkt?

Een methode die ik nu ook gebruik is een signaal insturen en op een TV kijken tot het beeld B5 is. Dit herhaal ik om de 20 MHz over de band en heb een goed vergelijk als ik ze allemaal zo meet.  Naast dat deze meting subjectief en relatief onnauwkeurig is, kan een ander er niets mee als hij zijn LNB zou willen vergelijken. De ontvanger en mijn ogen hebben een grote invloed. 

Goed om te weten is dat er grote verschillen zitten in de verschillende modellen.  Variaties van B3 tot B5 komen voor bij een gelijk input signaal. 

Vriendelijke groet,
Steven
4  Microwaves / 10 Ghz / Ruisgetal meten 10 GHz LNB Gepost op: Januari 21, 2009, 01:27:03
Beste allemaal,

Om ATV activiteit in mijn omgeving (PI6ZVL) te verhogen heb ik een groot aantal LNB’s omgebouwd en empirisch vastgesteld welke modellen goed en minder goed werken.   Ik beschik over een generator op 10 GHz en spectrum analyser tot 21 GHz.

Uiteindelijk na vele testen en kleine aanpassingen heb ik een model LNB die beter is dan menig andere welke te koop zijn.  Ik hang ze naast elkaar in mijn mast en kijk naar Antwerpen, Gent (ATV + baken) en Overslag.  Beoordeel het beeld en C/N.   

Om wat wetenschappelijker er iets van te vinden zou ik naast de gain het ruisgetal willen bepalen van de verschillende LNB’s op verschillende frequenties in de 10.1 tot 10.5 GHz. 

Wie kan me helpen met wat tips hoe dit reproduceerbaar vast te stellen?

Vriendelijke groet,
Steven PA1SH
Pagina's: [1]
Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.10 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Valid XHTML 1.0! Valid CSS!